Reis

Rare jongens die…

2min

Soms is het uitproberen van lokale, culinaire hoogstandjes een goede reden om op vakantie te gaan.

Stierenballen bestellen op een Spaans terras, bloedworst kopen in een Noorse supermarkt of gefrituurde Twinkies (of: Mars, Snickers, Twix, de reclamecode commissie pakt ons niet!) eten in Amerika. Tuurlijk. Maar had je over onderstaande opties al eens nagedacht? Gelukkig kun je alle drie de gerechten gewoon thuis nabootsen indien je vakantiedagen reeds op zijn. 

Broodje Kit-Kat uit Japan

Broodje Kit-Kat

Combineer je gekkigheid met voedsel dan kom je gegarandeerd uit op Japan. Sowieso een bijzonder volkje met een goed ontwikkeld oog voor het absurde in het leven. En tevens ontdekkers van smaaksensatie Umami en Kokumi. Logisch dus dat ze met een Kit-Kat sandwich komen. Het broodje bijzondere suiker was tijdelijk te koop bij fastfoodketen First Kitchen. Voor wie Japans kan lezen, klik hier voor meer.

Benieuwd naar hoe het smaakt? Gelukkig is het simpel zelf te maken. Men neme een Kit-Kat, wat slagroom en een sinaasappelschilletje en men stoppe dit in een wit broodje. Tanden er in zetten, et voilà! Je zult er niet dood aan gaan, iets wat je niet kunt zeggen van dat andere Japanse hoogstandje: het nuttigen van de potentieel zeer dodelijke kogelvis welke 275 keer giftiger dan cyaankali is. Risky business maar ook dat is iets wat je – sinds 2012 pas legaal – thuis mag proberen te bereiden.

Balut uit de Filipijnen

Balut - WAW

Omdat we het zodanig onsmakelijk vinden, posten we daarom hier een kat op een eenhoorn met een regenboogkleurige achtergrond. Want zo ziet Balut er dus uit. (Even vlug door je vingers heen kijken mag.) Het is een bevrucht eendenei met een bijna volledig ontwikkeld embryo dat wordt gekookt.

Meestal wordt deze hartige snack op straat aangeboden ergens rond kroegtijd. Het kan je zomaar overkomen dat je van je nieuwe drinking buddies in de lokale kroeg een eitje voorgeschoteld krijgt. Tip van ons: NIET aannemen. Tenzij je zin hebt in gekraak tussen je kiezen en een onverwachte smaaksensatie. Nou ja, onverwacht, jij bent nu voorbereid. En voor wie het weten wil: het smaakt naar kip.

Patatje Flip/Oorlog/Vrede/Feest/Rotzooi uit Nederland

patat oorlog friet rotzooi

Ja JIJ kent het wel. Maar sta er eens bij stil hoe buitenlanders dit gerecht moeten interpreteren. Friet met, met, met, en met met. Dus met satésaus en met mayonaise met rauwe, gesnipperde ui (Oorlog). Of friet met mayo met ketchup met curry met satésaus met rauwe ui (ook Oorlog). Of friet met stoofvlees met mayonaise met ketchup (Vlaamse Oorlog). Of dezelfde ingrediënten maar dan krijgt het de naam ‘Vrede’ mee omdat ‘Oorlog’ aanstootgevend is. Blijkbaar. Hetzelfde geldt voor friet Feest. Dat was iets met politieke correctheid na de Tweede Golfoorlog. Beide alternatieve benamingen sloegen niet aan. De overdrachtelijke witte vlag kon rücksichtsloos terug in de kast. De enige alternatieve, goedgekeurde benamingen voor friet Oorlog zijn friet Flip of friet Rotzooi.

En waarom het Oorlog heet? Het is letterlijk oorlog in een bakje: alle ingrediënten worden lukraak op de friet gekwakt als ware het een voedsel slagveld. Dit gerecht is het meest simpel van de drie om thuis te maken. Open je keukenkastjes en koelkast, flikker het op je friet en wie weet ben jij wel de uitvinder van een geheel nieuwe stroming in frietland. Try it!

CHECK OOK:

Facebook Comments