Reis

5 x in Jakarta

3min

Jakarta: either you love it or you hate it. WAW tipt 5 moet-je-doens in deze hectische hoofdstad van Indonesië.

1. Mini-Indonesië

 

Taman Mini Indonesia

In het oosten van Jakarta vind je het over 160 hectare verspreide Taman Mini Indonesia. Voor de luie reiziger want hier zie je het hele land in no time: van elk van de 27 provincies staat een miniatuur replica van de meest karakteristieke architectuur. Daarnaast lopen er nog wat mensen rond in de lokale huwelijksklederdracht, is er kunst te zien, een orchideeëntuin/een vogeltuin/een dierenmuseum/zwembad én een meer. Al met al best geinig.

2. Uitzicht

Jakarta Monas viewing point

Voor een van de beste uitzichten over de stad ga je naar het Onafhankelijkheidsplein (Medan Merdeka). Op dit plein staat het nationale monument de Monas – een 137 meter hoge obelisk met op de top een vergulde vlam. Je kunt met een lift naar boven en hebt dan een goede panoramic view. Nadeel: het is er meestal retedruk. (Daar geen zin in? Bekijk het uitzicht dan gewoon lekker hier!)

3. Megamalls

Jakarta malls

Malls zijn hot in Jakarta. Er zijn er inmiddels bijna 200, waaronder diverse supermalls met honderden (luxe) winkels. De meest populaire malls zijn: Plaza Senayan, Grand Indonesia, Mall of Indonesia, Pondok Indah Mall, Pacific Place en FX Mall. Shop ze!


4. Puncak

Puncak

Op vrijdagmiddag reizen de – voornamelijk rijke – Jakartanen naar het nabij gelegen Puncak. Waar sommigen vakantiehuizen hebben in de vorm van Zwitserse chalets. Het is een hoog gelegen (en daardoor koeler) groen gebied, met uitzicht over de theeplantages en veel, heel veel verse zuurstof. Best lekker na de drukte en uitlaatgassen van Jakarta.


5. De oude haven


Jakarta Oude Haven
Ga voor wat historie naar Sunda Kelapa: de oude haven, aan de monding van de rivier de Liwung. Ook wel bekend als Pasar Ikan; de vismarkt. In de haven vind je restanten van Kasteel Batavia en de handelspost van de VOC. Andere overblijfselen zijn de oude scheepswerven en een aantal warenhuizen waar handelswaar als specerijen, koffie, thee en koper werd opgeslagen. De enige, andere boten in de haven zijn bedrijvige pinisi, traditionele tweemasters die met hun vracht van eiland naar eiland zeilen.

 

Weetjes

* Jakarta komt van Jaya Karta, wat ‘stad van de overwinning’ betekent

* In de tijd van de Nederlandse kolonisatie heette Jakarta ‘Batavia’

* De infrastructuur van de stad is een van de slechtste ter wereld – er zijn enorme files. Vooral in het centrale zakendistrict staat het verkeer overdag vaak muurvast. Om die reden mogen in sommige straten geen auto’s rijden met minder dan drie inzittenden

* Jakarta heeft de snelst groeiende middenklasse ter wereld

* Maar liefst 82% van het inkomen wordt uitgegeven aan eten

 

Facebook Comments