Reis

Op chocolade tour in Turijn

2min

La Dolce Vita kun je hier letterlijk nemen want Turijn IS chocolade! WAW neemt je mee op een heus snoepreisje.

Hoe het kan dat Turijn zo dol is op chocolade? Misschien omdat de Ferrero fabriek van onder meer de Kindersurprise eitjes en Nutella om de hoek ligt? Ach, vraag niet hoe het kan, maar profiteer d’r van!

En dat is niet moeilijk want op elke straathoek kun je neerstrijken voor koffie met chocolade. De meesten zaken zijn gewoon prima genoeg, maar wil je voor bijzonder gaan, voeg dan deze tentjes aan je route toe:

BESTE CHOCOLADE KOFFIE

Al Bicerin Turin- WeAreWorldaholicsMet een strenge blik en een afkeurend ‘nee-nee’ gebaar met de wijsvinger maakt de serveerster ons duidelijk dat we onze bicerin niet mogen mixen. Italianen nemen genieten serieus en dit prijswinnende drankje dat hier ‘uitgevonden’ is, in het bijzonder.

We zitten op het terras van hofleverancier Caffè Cioccolateria Al Bicerin die al sinds 1763 bestaat. Vele voeten gingen ons voor, zo merken we aan de hevig uitgeholde, marmeren drempel bij binnenkomst. Het publiek is gemixt. Zakenlui, oude dametjes, wat studenten en wij, bijna iedereen komt voor het kopje beroemde chocoladekoffie à zes euro.

Onderin het glas zit een dikke laag vloeibare chocolade, dan een shot espresso en verse slagroom on top. Delizioso! Een perfecte pick-me-up in the morning, vol energie (en calorieën) waarmee we het uithouden tot de volgende pitstop. Hoewel de afstanden in Turijn makkelijk te belopen zijn, slaan we voor de zekerheid wat extra proviand in voor onderweg. De delicatessenafdeling biedt namelijk ook chocola, koekjes, cakes, nougat, jam en nog veel meer…

BESTE CHOCOLADE IJSGrom ice cream Turin chocolate tour- WeAreWorldaholics

Of de zon nu schijnt of niet, het is opvallend hoeveel mensen op straat met een ijsje in de hand (of mond) lopen. En zien eten, doet eten. Zeker als je in de buurt van ijssalon Grom bent. Deze keten is overal in Italië te vinden, maar in Turijn is het succesverhaal begonnen.

Je krijgt romig, smaakvol Italiaans ijs dat is gemaakt van pure, biologische ingrediënten. Jeweetwel van die echte gelato waarmee we in Nederland ook weleens dwepen maar dit is l’originale. Er zijn tig smaken dus er zit zeker iets voor je bij.

BESTE CHOCOLADE TAART

baratti chocolade taart - Turijn WeAreWorldaholics

Het beroemde en zeer aangename café Baratti & Milano (zie ook artikel: Turijn things to do) was vroeger the place to be voor chique Turijners om koffie en chocolade te nuttigen.

Sindsdien is er weinig veranderd, behalve dan dat chocolade intussen voor iedereen betaalbaar is geworden. Oké, het is ietsje duurder hier maar dat komt door de kwaliteit. Hun beroemde en super lekkere chocoladetaart is met reden famoso! Bovendien lijkt het alsof de ambiance sinds de opening nooit veranderd is. 

Dat bedoelen we in a good way: hier zit je prettig op stand zonder dat het direct oubollig is of dat je je teveel bekeken voelt. Binnen is de zaak ruim opgezet dus er is genoeg plek om te zitten, maar naar Italiaans gebruik staande aan de bar een espresso wegtikken, kan ook. 

BESTE CHOCOLADE BONBONS

Bonbons Turijn Chocolade Tour WeAreWorldaholicsHoe zeg je in het Italiaans: ‘Ik ben drie kilo aangekomen, mijn broek past helaas niet meer?’. Volgens Google Translate: ‘merda’. Hm. We geven je drie namen, één voor elke kilo die we zijn aangekomen in: PeyranoStratta and Guido Gobino.

Peyrano: Corso Vittorio Emanuele II, 76

Stratta: Piazza San Carlo, 191

Guido Gobino: via Lagrange and via Cagliari, 15/b

Wil je alle chocolade kilo’s er af lopen, of houd je van combineren (cultuur & chocolade = net Duo Penotti), lees dan ook onze tips voor Turijn Things to Do.

Facebook Comments