Real Life

Dagje mee met de douane: drugs, dildo’s en dode dieren

3.29min

Drugs in dildo’s, dode dieren en een koffer vol apenneuzen: een greep uit de lugubere vangst van de douane. Kijk met ons mee achter de schermen – vanaf een veilige afstand (zodat je zelf niet hoeft niet te bukken enzo).

Als Prins Bernhard nog geleefd zou hebben, zou hij zeker op het matje worden geroepen bij de douane (om zijn illegale Afrikaanse souvenirs he, niet door zijn Nazi-verleden). Een dagje meelopen met de douane mag niet zomaar. We worden van voor tot achter – nééé, niet letterlijk – doorgelicht, maar uiteindelijk krijgen we dan toch een pasje en mogen we vrijuit (wel onder supervisie) rondneuzen.

“Er worden voornamelijk dierlijke producten gesmokkeld,” vertelt douanier Remon. “Zoals slangenleren tasjes, tijgervellen en ivoor. Vaak weten mensen niet eens dat het verboden is. Toch moeten ze hun spullen afstaan, én ze krijgen een boete. Er worden ook levende dieren gesmokkeld. We hebben een keer zes papegaaien aangetroffen in colaflessen. Hadden ze de bodem van de flessen eraf gezaagd, de papegaaien gekortwiekt, in de flessen gestopt en de onderkanten weer vastgeplakt. Allemaal doodgegaan.”

Apen en schildpadden in tupperware bakjes
Ondertussen doorzoekt Remon de koffer van een Amerikaan. Zijn keurig opgevouwen kleding wordt overhoop gehaald. Voor niks. Geen actie tot nu toe, bummer. Remon vertelt op ons verzoek nog wat groteske verhalen. “Walgelijk was de smokkel van 26 aapjes, 15 kaaimannen en 70 schildpadden in een handkoffer. Die waren in tupperwarebakjes en plastic zakjes gestopt. We zagen gewoon bloed en urine uit de koffer lopen toen die binnenkwam op de band. Tien aapjes hebben het overleefd, de andere dieren zijn doodgegaan. De eigenaar kreeg vier maanden celstraf.”

Drugsdildo’s

Dagje mee met de douana

Douanier Freek vertelt over een andere gore vondst die hij onlangs deed. Een koffer vol dildo’s en seksspeeltjes – met drugs erin. “Één van de smerigste dingen die ik ooit moest aanraken, afgezien van rottende etenswaren in koffers, was een koffer vol met seksattributen: 65 in totaal. Ik vond het nogal vreemd dat er zoveel speeltjes in één koffer zaten, en de eigenaar deed behoorlijk zenuwachtig, dus heb ik alle objecten één voor een uit de koffer en door de x-ray gehaald. In een dildo die ik pakte, zag ik een grote capsule zitten. Dat zouden batterijen kunnen zijn. Maar toen ik de dildo aanzette, zat er geen beweging in. Dus maakte ik hem open en ik vond er twee bollen cocaïne in. In ongeveer 15 van de speeltjes bleken bollen cocaïne te zitten.”

Zieker dan ziek
“Elke keer als ik denk dat een vondst niet nog vreemder of viezer kan, komt er een uur, dag, week, of maand later nog iets veel gestoorders voorbij,” zegt Freek. “Zoals een koffer vol apenneuzen uit Afrika, drugs ingenaaid tussen het lichaam en opperhuid van honden, drugs in haarstukjes en protheses. Heel naar vond ik de keer dat ik cocaïne in de luier van een baby aantrof. Later bleek er een hele bende actief te zijn die kinderen en baby’s inzetten als ‘drugskoeriers’. Heel ziek.”

De Hel
Nadat we even moeten bijkomen van Freek zijn onthullingen, mogen we een kijkje nemen in de ruimte waar al het onderschepte smokkelwaar naartoe gaat: een opslaghal die ‘De Hel’ wordt genoemd. Een en al gezelligheid hier. Remon: “Eerst brachten we alles gewoon naar een kantoortje, en dat had toevallig nummer 666. En, zoals inmiddels duidelijk moge zijn: het is af en toe ook nogal luguber wat we binnen brengen.”
Luguber vinden wij het zeker, De Hel. De ruimte is volgepropt met opgezette dieren, slagtanden, en – wat minder spannend – namaakkleding. Levende dieren worden naar de dierenopvang gebracht, en drugs vernietigd.
“Alles blijft hier maar twee dagen, dan bepaalt het Openbaar Ministerie wat ermee gebeurt. Maar 99% van wat hier binnenkomt, wordt vernietigd. Wat er overblijft, gaat naar het douanemuseum, of naar natuurmusea (zoals bijvoorbeeld het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam) of dierentuinen.”

Voorkomen dat je in je kraag gegrepen wordt bij de douane en een boete moet ophoesten? Hier vind je wat je wel en niet mee het land in mag nemen, en hier vind je de tips van douanier Freek over waar de douane allemaal op let (en hoe je dus het beste kunt smokkelen!).

Oh, en ben je nog op zoek naar leuke stickers voor op je koffer? Check dan deze!

Facebook Comments