Experts

Smokkeltips van een douanier

4min

Wat mag je nou wel en niet het land mee innemen? Hoe het beste je fake Chanel-tas mee te smokkelen? En wanneer pikt de douane je eruit (dus wat moet je vooral NIET doen)? Douanier Freek onthult het: lees zijn – onbedoelde – smokkeltips hier.

Freek vertelde hier al wat hij zoal aan lugubers aantreft op Schiphol Airport. Maar nu willen we van hem weten wat je wel en niet mee mag nemen, en hoé je nou die Balinese nep-Rolex (of bolletjes, hey, ieder wat wils) het beste het land mee inkrijgt.

Waar let je op als mensen door de douane komen?
“Ik let voornamelijk op de non-verbale communicatie van de passagiers. We hebben per vlucht een andere controleopdracht. Ieder land heeft immers zijn eigen smokkelwaar. In Zwitserland zijn dat bijvoorbeeld horloges. China en andere Aziatische landen: traditionele medicijnen gemaakt van beschermde diersoorten, elektronica en namaak artikelen. Turkije: sigaretten, (shisha) tabak, kaas, honing en ook namaak producten. Zuid-Amerikaanse landen: voornamelijk drugs, beschermde diersoorten en exotische planten. Uit Afrikaanse landen komen we vooral beschermde diersoorten en ivoor, cash geld en qat [qwattes?] tegen. Egypte en India: Viagra en alle geneesmiddelen die eindigen op -pam en -ol.
Dus daar letten we specifiek op. En verder: alles wat afwijkt van het reguliere is een controle waard.”

Douane2

Wat is verdacht gedrag? Wie zou je er altijd uitpikken?
“Ik observeer mensen direct als ze bij de bagageband aankomen. Als iemand van top tot teen merkkleding aan heeft, kan het zijn dat het namaak is en dat hij in zijn koffer nog meer heeft. Als je ziet dat mensen direct willen roken, dan bestaat de kans dat ze te veel sigaretten bij zich hebben. Bij drugsvluchten let ik op mensen met rood doorlopen ogen en een stinkende adem. Dat kan een teken zijn dat ze bolletjes hebben geslikt.

Mensen die enorme haast hebben, hevig transpireren, of doelloos dralen net zolang totdat alle douaniers in gesprek zijn, pik ik er sowieso altijd uit. En dan stel ik tal van vragen. Is iemand naar het Caraïbisch gebied geweest voor drie dagen, waarvoor hij 900 euro heeft betaald terwijl hij van beroep automonteur is maar zeer zachte handen heeft…? Dan klopt er iets niet.”
DE SMOKKELTIPS: Gebruik Odorex Dry tegen het transpireren, een mondspray tegen je stinkadem, oogdruppels tegen je rode ogen, neem even een nicotinekauwgompje om je rookdrang te onderdrukken, en zeg dat je masseur bent in plaats van automonteur als je zachte handen hebt! [ssst, dit heb je niet van ons!]

Hoe kun je het beste iets meesmokkelen, wat is de beste plek om iets te verstoppen?
“Die is er niet. Om stiekem iets mee te kunnen nemen moet je vooral overtuigend kunnen liegen en veel kunnen weerleggen. Wil je nepwaar meenemen? Dan moet je in ieder geval alle labeltjes uit de kleding knippen en je bonnetjes weggooien, zodat je kunt doen alsof je de meegebrachte goederen al vanuit Nederland had meegenomen. Je kunt een neptasje dat je graag wil meenemen uiteraard verstoppen – het blijft uiteindelijk een spelletje: jij verstopt iets en wij moeten het vinden.

Maar we kijken overal. Ook in je vieze kleding en tussen je vieze onderbroeken. Want als het goed is komen mensen uberhaupt met vooral vieze kleding terug van hun vakantie. Dus als iemand terugkomt met een keurige koffer met kraakheldere opgevouwen kleding, dan is dat ook verdacht.”
DE SMOKKELTIPS: Bonnen en labels de deur uit, niet te veel merkkleding aandoen, zorg dat je een goed lulverhaal hebt voorbereid en niet je kleding te netjes opvouwen! [ssst, dit heb je niet van ons!]

En wat mag je nou precies wel en niet meenemen?
“Dat is te veel om zo even op te noemen. Dat kun je nalezen op de site van de Rijksoverheid.” TIP: Even lezen dus die hap!

En dan nog even de top drie van wat de douane vooral in beslag neemt:
1. Tabak
2. Cocaïne
3. Qat

Weet je dat ook weer.
Meer feiten en cijfers over inbeslagnames van de douane, vind je hier.

* NB: dus als je nu toch nog in je kraag gegrepen wordt, dan lag het in ieder geval niet aan ons!

Facebook Comments