Real Life

Column: De Reislijder (3) – Hollen of Stilstaan

2min

Reisleider Michèle deelt maandelijks de highs and lows van haar avonturen. Dit keer heeft ze een paar weken vrij, en wat doe je dan? Tatoeages laten zetten als souvenirs, en..  gewoon nog meer reizen.

Als reisleidster is je leven geen dag ‘normaal’. Om maar even een voorbeeld te geven: in de afgelopen 53 dagen heb ik 40 reizigers op sleeptouw genomen naar alle uithoeken van Zuid-Amerika. Naar walvis-en pinguïnkolonies in Península Valdés, de trappen van Selaron in Rio de Janiero, de Iguazu-watervallen, naar gletsjers in Patagonië en zelfs naar het einde van de wereld: Ushuaia wat het oversteekpunt naar Antarctica is.

Maar wat als een groep weggaat? Dan heb ik een paar dagen of soms weken – afhankelijk van mijn rooster – tijd om bij te komen en op te laden. Even 24/7 tijd voor mezelf. Van het ene naar het andere uiterste, een totale omschakeling waar ik na zoveel jaren nog steeds niet aan gewend ben.

Inspanning = Ontspanning

Nou denk je, die gaat bijslapen. Nee hoor! Ik ontspan me door even flink te gaan feesten. Na een trip heb ik nog te veel adrenaline om te kunnen slapen. Pas daarna ga ik genieten van mijn solo-momentjes. Ik bekijk series en praat met iedereen bij via whatsapp of skype.

Dan regel ik wat souvenirs. Bij mij zijn dat … tatoeages! Het is niet voor iedereen maar ik zie het als ‘makkelijk te vervoeren souvenirs’ waarvoor ik geen marktjes hoef af te struinen (nul geduld voor). Tijdens mijn huidige reces heb ik er trouwens weer drie laten bijzetten. Sorry pa, ik weet dat je het niets vindt – maar ze zijn heus mooi!

Onverzadigbare reishonger

En als dat allemaal afgetikt is ga ik gewoon weer verder reizen. Nu zit ik bijvoorbeeld in Buenos Aires en morgen ga ik naar Uruguay op en neer. Gewoon omdat het kan. Omdat mijn reishonger nooit gestild is. Voordeel is nu dat ik reis zonder wekker, dat ik alleen de verantwoordelijkheid voor mezelf draag, en dat ik net zo lang kan stilstaan bij alle bijzondere plekken of mooie momenten die ik meemaak als dat ik zelf wil. Heerlijk. En dan, dan pas ben ik weer helemaal opgeladen voor mijn volgende groepsreis!

x Michèle

Michele

Michèle Oudenaarden

Facebook Comments