Experts

Kijk! Met zonder handen!

1:30min

Je hebt je handen vol – met bagage of een autostuur – en typen is onmogelijk. Toch moet je echt even NU je vakantieverhalen delen. Met de ingebouwde dicteerfunctie van je gsm doe jij dat gewoon even! 

Handig voor op reis of eigenlijk altijd: de dicteerfunctie van je gsm. Oké, je moet nog steeds je gsm vasthouden maar dat is de enige moeite. Ondanks dat het supertje handig is weten maar weinig mensen van het bestaan van deze functie. Zonde. Daarom leggen wij van WAW het je graag uit.

Hoe werkt het?

Het enige wat je hoeft te doen is blindelings in de microfoon van je gsm te spreken. Deze zal het direct omzetten in tekst. Veel beter dan gesproken berichten – voice messages – die sowieso irritant zijn om af te luisteren en vaak niet eens af te luisteren zijn i.v.m. ontbrekende privacy in je directe omgeving. Een getikt bericht kan de ontvanger namelijk meestal wel direct bekijken. Dat is dus sowieso 1-0 voor de dicteerfunctie.

Zelf gebruiken we het op WhatsApp maar het is ook handig om handsfree e-mails te tikken als je in de auto zit bijvoorbeeld. Of om notities te maken of, of of. De mogelijkheden zijn eindeloos! Zo dicteerden wij dit artikel terwijl we een rondje met de hond door het Vondelpark liepen. SMILEY.

Start

De dicteertechniek zit op de nieuwere mobieltjes ingebouwd als het goed is. Dit kun je simpelweg checken door iets te gaan typen. Onder in beeld verschijnt dan een mini-toetsenbord.

handsfree dictating tip mobile phone - WeAreWorldaholics inzoom microfoon-icoon: handsfree dictating tip mobile phone - WeAreWorldaholics

Op de onderste regel – tweede of derde icoon van links, afhankelijk van je gsm – zie je een microfoontje staan. Zorg dat je taal op Nederlands ingesteld is. Dit doe je op een Iphone door op de wereldbol te klikken naast de microfoon. Wil je in het Nederlands dicteren kies voor Nederlands, kies Engels voor Engels. Zelfs een aap kan dit:

handsfree dictating tip - WeAreWorldaholics

Zodra je het icoontje intikt hoor je een ping-geluid. Dit is het startsein om te gaan dicteren. Wanneer je gaat spreken moet je dit duidelijk doen. Zelf ar-ti-cu-le-ren we goed en soms praten we een beetje als een dic-ta-tor. Ach ja, we zien het maar als een gratis logopedie les.

handsfree dictating tip mobile phone - WeAreWorldaholics

Tips

  • Leestekens zul je op een Iphone voluit en hardop moeten opnoemen. Dus wil je een :-)-teken tikken zeg dan het woord ‘smiley’. Et voila, daar verschijnt een 🙂 of een uitroepteken ! of een komma, of wat jij wil.
  • Sta je normaal niet bekend om spelfouten, loop dan zeker de tekst na.
  • Onthoud dat je een beetje fonetisch mee moet denken om het jezelf en SIRI makkelijk te maken. 
  • Een laatste tip voor als je een Iphone 6 hebt, een hamburger eet EN je je mail simultaan wilt checken: kijk dan dit leuke filmpje.

CONCLUSIE

Het werkt niet volledig perfect maar zeker prettig en voldoende genoeg. Aanrader voor iedereen, overal en altijd dus.

Facebook Comments