Opmerkelijk

Fieze Fauna: deze beestjes wil je vermijden!

2min

Op reis kom je nou eenmaal gespuis uit het dierenrijk tegen, dat is onvermijdelijk (dus ja: het kan jou ook overkomen). Read it and weap.

Mocht je nu al jeuk krijgen en niet verder willen lezen? Snappen we. Dan willen we je alleen dit wel even op het hart drukken: ga nooit plassen in de Amazone, ontwijk zwarte vliegen, en ehh… eigenlijk alle vliegen in het algemeen. Succes!

 

Vissen die je plasbuis in zwemmen
Je hebt er vast wel eens van gehoord. Of niet. Maar ze bestaan dus echt: visjes die je plasbuis in zwemmen. De Vandellia Cirrhosa, ook wel de Candiru genoemd, komt voor in de Amazone. De vis komt af op de geur van pies, en zwemt daarop volledig schaamteloos pardoes je urineleiding in. Waar-ie dan niet meer zelf uit kan komen, dus mocht je er eentje aan boord hebben (*RANZIGE FOTO ALERT* dat ziet er zo uit), dan kan-ie alleen via een chirurgische ingreep verwijderd worden. Kortom: niet in de Amazone toiletteren dus.

Zandvlooien die je neus wegvreten

Nasty bug alert 2

Wat? Vlooien die je neus wegvreten? Yup. De zandvlo, of zandvlieg, verspreidt de ziekte Leishmaniasis. Die zowel – al dan niet inwendige – zweren kan veroorzaken die vanzelf weer verdwijnen, als wel zweren die delen van je gezicht aanvreten. Net lepra, inderdaad. (En nee, we gaan niet nog meer links naar gore foto’s plaatsen, dit is namelijk een Nette en Respectabele site.) Deze vlooien vind je in Zuid-Amerika, delen van Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Europa. Wordt de ziekte niet behandeld, dan kan-ie dodelijk zijn.

Wormen in je ogen
Vliegen die je niet wil tegenkomen, deel 1: de Chrysops-vlieg.
Als je daardoor wordt gestoken, kun je namelijk de loa loa parasiet oplopen. Deze komen voor in Centraal- en West-Afrika. Door een beet van dit gespuis komen er wormen in je bloed terecht die zich door je hele lichaam verspreiden. Je merkt er weinig van, tot je op een ochtend in de spiegel kijkt, en: je ineens een worm in je oog ziet zitten. Urghh! Gelukkig zijn de parasieten wel met geneesmiddelen te elimineren. Letterlijk gevalletje van (niet) zien is geloven.

Blind door de zwarte vlieg
Vliegen die je niet wil tegenkomen, deel 2: de zwarte vlieg.
(Ook wel de Simulium vlieg of kriebelmug genoemd.) Deze kun je treffen in de buurt van snelstromende beken of riviertjes in Zuid-Amerika en Afrika. De vrouwelijke zwarte vlieg steekt, omdat ze menselijk bloed nodig heeft om haar eitjes te voeren. Nu is dat op zich geen drama, tenzij de black momma in kwestie is geïnfecteerd met rivierblindheid. Dan kun je van één argeloze beet namelijk volledig blind worden. En dat komt nog vaak voor ook: het is namelijk de op één na belangrijkste oorzaak van blindheid ter wereld. Yikes.

De slaapverwekkende én dodelijke tseetseevlieg

Nasty bug alert 5

Vliegen die je niet wil tegenkomen, deel 3: de tseetseevlieg.
Ook deze ellendelingen tref je in Afrikaanse landen, ten zuiden van de Sahara. Word je gebeten of gestoken door de tseetseevlieg, dan is de kans groot dat deze een parasiet overdraagt en je de zogeheten slaapziekte oploopt. Waardoor je te pas en te onpas in slaap valt, epileptische aanvallen krijgt, en waar je zelfs dood aan kunt gaan. Not so superfly!

 

En om verdere aanraking met onplezant (on)gedierte te voorkomen, tippen wij nog het volgende:

* Kijk ALTIJD in je schoenen, en/of schud ze even leeg voordat je deze aantrekt (o.a. spinnen en schorpioenen zouden zich hier wel eens op kunnen houden).

* Houd je koffers en tassen goed dicht. Ook hier kan gespuis inkruipen, dat vervolgens zonder dat jij het weet als souvenir met je mee naar huis gaat. Let hier vooral goed op wanneer je kampeert.

 

Facebook Comments