Reis

Cityguide: 5 x Funky Berlijn

3min

In funky Berlijn is er meer te doen dan je voor mogelijk houdt. Wilde feestjes, heerlijk en goedkoop eten, omring je met kunst, graffiti en een creatieve crowd. Hier een cityguide met 5 must-do’s.

Als je niks van Berlijn wilt missen zorg dan dat je minstens een volle week uittrekt, of eigenlijk twee weken. De Duitse hoofdstad is namelijk ongelooflijk groot. Er wonen 3,4 miljoen mensen en de twaalf districten zijn ieder een stad op zich. Vertrek uitgerust van huis want van slapen komt het niet meer in that other city that never sleeps.

Berlijn graffiti

1. Kunst, graffiti én een worstenmuseum
Berlijn is een beetje zoals je je Amsterdam voorstelt in de jaren ’70, maar dan grootser. De stad is edgy, alternatief, artistiek, underground, techno, punk, hip, trendy, anti-kapitalistisch, vrij, en boven alles: bruisend. Je wordt overspoeld door kunst, schilderijen, exposities en graffiti op vrijwel elke muur, in elke straat. Als je daarvan houdt, raden wij je de Art Market bij Zeughaus of de Art Market in Charlottenburg aan.

In Berlijn zit je nooit om cultureel voer verlegen; naast alle exposities en straatkunst zijn er welgeteld 180 musea, 70 theaters, 600 galeries en 3 opera’s te vinden. Gaap je bij de gedachte aan Museuminsel met de Nefertiti buste of het Pergamomaltaar of ken je ze net iets te goed? Ga dan voor cultuur met hoofdletter C: het Curryworst Museum, waar je de beroemde/smakelijke/überDuitse worst uiteraard ook kunt proeven.

2. Shoppen & eten
Voor winkelstraten, leuke boetiekjes en de dure merken hoef je niet ver te zoeken: ga naar de Friedrichstraße. Andere aanraders zijn de Kurfürstendamm; een 3,5 kilometer lange boulevard, inclusief het exclusieve KaDeWe (Kaufhaus des Westens) ook wel de Harrods van Berlijn. De leukste wijken om te shoppen zijn Friedrichshain, Mitte en Prenzlauer Berg omdat je daar omkomt in de tweedehands winkeltjes, sneaker stores en leuke (koffie)tentjes.

Ook fijn: Berlijn is een stuk goedkoper – qua alles – dan Nederland. Dus je kunt er niet alleen naar hartelust winkelen maar je kunt jezelf er ook obees eten in een van de 6000 restaurants. Keuze genoeg dus maar enkele van onze favoriete (hippe) spots zijn CrackersSpindler & Klatt – waar je aansluitend meteen kunt partyen, Monsieur Vong, Lokal en Bandol sur Mer.

Badeschiff

3. Zomer-Spaß!
Is het lekker weer, ga dan linea recta naar de Badeschiff. Dit is zonder twijfel de beste locatie om te zwemmen, te zonnen, te kijken en bekeken te worden. De Badeschiff is een zwembad – in de rivier – en heeft een strandje met een bar. Andere leuke beach parties vind je bij Strandbar Mitte, het Bundespressestrand, The Yaam en The Capital Beach.

De Muur in Berlijn

4. De Muur & Checkpoint Charlie
Het is alweer even geleden dat de muur is gevallen maar desondanks is het verschil tussen Oost en West nog behoorlijk groot. West is het wat conservatievere, rijkere en chiquere gedeelte van de stad, terwijl Oost juist voornamelijk het creatieve en studentikoze gedeelte vertegenwoordigt. Op sommige plekken staan er nog stukken van de muur overeind, als kunstobjecten te bezichtigen.

Bezoek zeker de East Side Gallery; dit is het langste stuk muur (1,3 km) dat nog overgebleven is, en daarmee ook meteen de langste openlucht galerie. Dit stuk muur is beschilderd door 118 artiesten uit 21 verschillende landen. Wat je ook in geen geval over mag slaan is Checkpoint Charlie. Dit was een controlepost op de grens van de Amerikaanse en Russische sector, bij een doorgang in de muur in de Friedrichstraße. Dit checkpoint werd na de val van de muur verwoest, maar is later weer volledig hersteld, inclusief een exacte kopie van het wachthuisje. Voor de liefhebber: je kunt hier stempels van de DDR in je paspoort laten zetten.

5. Nightlife & lifestyle tours
Mochten de opties je allemaal te veel worden, laat je dan op sleeptocht nemen door lifestyle gids Henrik Tidefjärd van Berlinagenten. Hij organiseert onder meer Urban Insider Guidance, Lifestyle en Nightlife Tours. Als je met Henrik op stap gaat, zal kein hotspot door jou onbetreden blijven.

Hoe dan ook, ongeacht wat je er gaat doen: het is onmogelijk om na een trip Berlijn ongeïnspireerd naar huis te gaan!

Facebook Comments