Reis

Funky Florence!

4min

Chocolade taart bij Cavalli, kleurrijke prints bij Dolce & Gabbana en grappig bewerkte verkeersborden door streetartist Clet: Mamma mia wat heeft deze stad naast alle klassiekers – de Dom, de David, de Ponte Vecchio etc. – veel te bieden!

Het draait allemaal om het centrum van Florence: overal waar je ook kijkt elegante, oude gebouwen en er hangt een sfeertje in de stad, dat wil je niet weten. Zelfs wanneer er veel (mede) toeristen zijn, en dat is knap. Dit alles is te danken aan beroemde kunstenaars, filosofen, invloedrijke families als de’Medici en uiteraard de kerk die door de tijd heen Florence lieten floreren. De stad is een prachtig openlucht museum maar verre van stoffig!

Onze trip start bij de brug en doorkruist de hele stad van Noord naar Zuid:

DE DAVID VAN MICHELANGELO

De David Michelangelo NEON souvenir - WeAreWorldaholics.jpg

Op deze jongen zijn ze trots in Florence dus je komt hem geheid overal tegen!

Voor velen is De David een must see. Voor jou ook? Boek dan je tickets vooraf voor de Galleria dell’Accademia – hier staat ‘ie namelijk – om Efteling wachttijden-x-3 te voorkomen. Zelf namen we genoegen met een gekleurd souvenir en de immense 1- op-1 kopie die sinds 1910 buiten op het Piazza della Signoria staat. Niet geheel heiligschennis hoor, want hier stond eerst de originele David voor ‘ie bang voor een buitje naar binnen vluchtte.

DE DUOMO

Uitzicht Dom Florence - WeAreWorldaholics.JPG

Tip: beklim de klokkentoren want kleinere wachtrij en beter uitzicht OP de Dom.

De Santa Maria del Fiore, opgetrokken in typische Florentijnse (renaissance) stijl is de trots en tevens het middelpunt van de stad. Je mag – mits zedig gekleed – gratis naar binnen waar het vooral draait om de enorme koepel versierd met een fresco van Vasari. Prachtig, net als het uitzicht òp de koepel buiten. Je kunt namelijk de kerk of de klokkentoren ernaast beklimmen voor een panoramisch uitzicht.

Wij kiezen voor de klokkentoren. Niet alleen omdat hier nauwelijks een rij is – de meesten willen op de koepel zelf staan en onderweg nog meer fresco’s van Vasari zien – maar vooral omdat het zo een beter uitzicht oplevert. Nu zien we de stad èn de koepel samen in één plaatje.

Mocht je je afvragen waarom het zo druk is tegenover de kerk op het plein: dit is het Baptisterium. Een bijzondere, zeer oude doopkapel waar eens per jaar alle nieuwgeborenen simultaan werden gedoopt. Lekker handig. Later werden de grote bronzen deuren met Bijbelse reliëfs toegevoegd wat het tot religieus monument maakt.

RONDOM DE DOM EN DE DAVID

La Menagere - Florence Firenze WeAreWorldaholics

La Menagere is een restaurant, bistro bar en shop in 1. In één woord: geweldig!

Het gebied rondom de Dom en De David is toeristisch druk met overal straatverkopers, kunstenaars en winkels (ketens tot high end). Heb je honger dan zul je vast zelf iets kunnen vinden maar toch tippen we je graag vlakbij Palazzo Medici Riccardi – tussen de David en de Dom in – de super gave ontbijt- lunch- dinerplek La Ménagére. Wij nuttigden hier de lunch en keerden terug voor het diner, zo goed, dat heb je ooit hè.

Daarna gingen we bij Oompje Cavalli een stevig stuk chocoladetaart eten in zijn café. Mamma Mia Miracoli, hoe smakelijk! Slechts honderd meter verder kwijlden we nog even door bij de winkel vol kleurrijke jurken, jassen, broeken, rokken, riemen, schoenen en tassen van die andere Italiaanse Ooms Dolce en GabbanaDe wijk zit sowieso stampvol haute couture (Hermes! Valentino! Gucci! Armani! Miu Miu!).

PONTE VECCHIO EN OMGEVING

Op het Palazzia della Signoria – iets ten Noorden van de Ponte Vecchio –  staat het gemeentehuis Palazzo Vecchio met daarnaast de Neptunusfontein en een beeldengalerij inclusief eerder genoemde nep-David. Kijk je ogen uit en loop daarna richting de rivier dan kom je de Galleria degli Uffizi tegen. Mega belangrijk in de wereld – er hangt werk van Da Vinci, Caravaggio, Rembrandt, Rubens etcetera – en mega lange rijen dus boek vooraf als je slim bent.

Arno river Ponte Vecchio Florence- WeAreWorldaholics.JPG

De Ponte Vecchio waar vroeger de slagers, hup, hun slachtafval het water in donderden.

En dan komen we aan bij de Ponte Vecchio die sinds de middeleeuwen de rivier de Arno bespant. Op de lange brug zijn veel winkels, lang geleden waren het vooral slagers maar vanwege stankoverlast werden ze vervangen door goudsmederijen in de zestiende eeuw. Kijk je omhoog dan zie je boven de winkels ook een hooggelegen, afgedekte doorgang. Deze Corridoio Vasariano (alleen te bezichtigen op afspraak) verbindt de paleizen aan beide zijden van de rivier met elkaar. Zo kwam de elite niet met het plebs en stank in aanraking.

Wij nemen zelf de ‘gewone’ weg en komen aan in de authentiek aandoende wijkjes Oltrarno en San Niccolò waar het meteen minder toeristisch is. Hier zitten de popi eet- en uitgaanstenten en vind je een stadsstrand (open van juni tot eind september).

Clet - streetart Florence2 WeAreWorldaholics Clet - streetart Florence WeAreWorldaholics

We lopen eerst naar de Giardino dei Boboli (prachtig park met beelden en rozentuin, gelegen achter Palazzo Pitti waar o.a. Napoleon Bonaparte en de’Medici’s woonden maar waar nu diverse musea in huizen). Hierna maken we rechtsomkeer en lopen via de San Niccolò weg de gelijknamige wijk in. Rondom het atelier van Streetartist Clet moet je goed om je heen kijken voor vreemde verkeersborden.

PIAZZALA MICHELANGELOPiazzala Michelangelo view Florence Arno Ponte Vecchio- We Are Worldaholics.

En dan zijn we bijna bij het einde van de tour. Via een rozentuin lopen we op een kronkelpad omhoog. Eenmaal boven aangekomen op de Piazzala Michelangelo gaan we zitten op een van de vele stenen traptreden. Net op tijd, tien minuten later zijn alle plekken vergeven. We picknicken – uit het vuistje – met meegebrachte kaas en wijn die we ergens in de wijk bij een van de vele delicatessenwinkels kochten. Zo met de stad aan onze voeten en een prachtige ondergaande zon, kunnen we maar één conclusie trekken: Firenze, noi ti amo!

THE END

Facebook Comments