Reis

Gekopieerde Toeristentrekkers

2min

De Eiffeltoren in Tokyo? De Arc de Triomphe in China? Het levensgrote Christus standbeeld niet alleen in Rio, maar ook in Portugal? Yup, en ga zo nog maar even door. Dit zijn onze favoriete copy cats wereldwijd.

Blijkbaar vinden we sommige toeristentrekkers zó de moeite waard, dat de locatie er totaal niet toe doet. En handig dat het is! Want woon je bijvoorbeeld in Japan dan scheelt je een lokale Eiffeltoren behoorlijk wat moeite. Zeg maar 1 retourtje-de-halve-wereld-over-vliegen. Daarnaast zijn er nog zo’n dertig kopietjes wereldwijd dus waar je ook bent, de Eiffeltoren ligt waarschijnlijk ook dan bij je om de hoek.

Wij kwamen tijdens onze reizen ook nog deze gekopieerde toeristentrekkers tegen:

Statue of Liberty Odaiba Japan

Het Vrijheidsbeeld: Lady Liberty spreekt enorm tot de verbeelding (lees: het is ontiegelijk vaak gekopieerd). Ze is hét wereldwijde symbool voor vrijheid, voor Amerika en voor onbegrensde mogelijkheden. Maar wist jij dat het niet door de Franse overheid, maar met veel moeite door één Fransman ‘semi-geschonken/gecrowdfund’ was? Nadat het eenmaal een groot succes in Amerika bleek, inspireerde het de Fransen zelf ook: Madame Liberté staat vlakbij de Eiffeltoren in Parijs.
De mooiste nepper zagen wij echter in Tokyo, Japan. Niet alleen de hoogte van het vrouwenfiguur maar ook de ligging bij uitgestrekt water met een achtergrond van een miljoenenstad inclusief een zekere hangbrug, maakt het een behoorlijk indrukwekkend aftreksel. 

Christ de Redeemer: De originele Jezus met wijd uitgestrekte armen staat op een berg in Rio mooi te wezen. Als er geen mist hangt zie je hem het beste, dus hou het weerbericht in de gaten. Maar zoek je het liever dichter bij huis en met een mist-vrije garantie, ga dan naar Almada, Portugal vlakbij Lissabon.

Cristo Rei - gekopieerde toeristentrekker

Dit beeld is geschonken door Brazilië, en er wordt gezegd dat de twee beelden naar elkaar zouden ‘kijken’. Echter, qua kijkrichting kom je eerder uit op Noorwegen.

Arc de Triomphe: De originele overwinningsboog staat in het 8e arrondissement in Parijs, het begin- (of eind)punt van de luxe winkelstraat ChampsÉlysées. Tres chique et jolie, dat moeten ze ook in onder andere Delhi, India gedacht hebben.

India Gate -gekopieerde toeristentrekkers

Omdat er relatief niet veel te zien is qua wat reizigers als algemene toeristentrekker beschouwen, mogen ze daar blij zijn met India gate. Het geeft de stad wat sjeu, allure en het gevoel dat er een ‘must see’ is. 

Maar dat willen wij ook, riepen de Chinezen. En aangezien hun kopieerdrift ingebakken zit, heeft China meerdere Arc de Triomphes. Uiteraard Made in China.

Oja, voor wie van gemak houdt: inderdaad, in Las Vegas vind je zo’n beetje alles nagemaakt. In tien minuten rijd je langs de Parijse Eiffeltoren, de Egyptische piramide van Cheops of je vaart met een gondola door ‘authentieke’ Venetiaanse kanalen. En dan zegt men wel eens dat je cultuur (‘kan dat in de frituur?’) niet kunt kopen…!

Facebook Comments