Reis

3 x op bezoek bij: Heilige Harry’s

3min

Zin in een originele thematrip? Ga dan eens langs bij een van deze drie Heilige Harry’s: de Dalai Lama, De Paus óf Het Vliegende Spaghettimonster.

1. De Dalai Lama

Hij leeft nog (en na zijn dood leeft hij ook weer voort, immers het principe van reïncarnatie) en wel in McLeod Ganj, Upper Dharamsala. Dit boeddhistische bergdorp in het noorden van India trekt veel bezoekers vanwege de in ballingschap levende, Tibetaans geestelijk leider. De natuur is er prachtig en het is ingericht op de toerist; dus genoeg eettentjes en souvenirshops. Plus het voelt alsof je in klein-Tibet bent beland.

Dalai Lama Dharamsala McLeod Ganj - WeAreWorldaholics reiligous places to visit

De Dalai Lama woont net buiten het dorpje McLeod ganj.

Een must tijdens je verblijf is een rondwandeling door het uitgestrekte Tsugiagkhang tempelcomplex. Bestaande uit een museum, diverse gebedsplekken, enkele tempels en natuurlijk de flink ommuurde residentie van zijne heiligheid. Ge zult hem niet kunnen zien (hoge muren!) noch aantreffen want zijn dagelijkse schema laat hier geen ruimte voor over. Hij staat vroeg op en gaat om 19 uur naar bed – áls hij al thuis is want hij zit vaak in het buitenland. De enige kans die  non-Tibetanen hebben om de Lama te ontmoeten, is door zich ruim van te voren op te geven voor zijn ‘public teachings’.

Praktisch: je vliegt/bust of treint op Dharamsala en van daaruit is het nog 45 minuten per taxi of lokale bus. Tip: ongeacht het jaargetijde, neem je regenkleding mee!

Pope Francisus' vatican city worth a visit - We Are Worldaholics

2. De Paus

Je hoeft niet te geloven om te weten dat het zelfstandige staatje Vaticaanstad in Rome een topbestemming is. Cultuur, Architectuur en Kunst vormen er een heilige drie-eenheid. Het kleinste land ter wereld – een security check doet dienst als officiële grenscontrole – herbergt o.a. de Sint Pieterbasiliek en de Vaticaanse musea. En natuurlijk de woonplek van El Papa: het Casa Santa Marta. Ofwel het driesterrenhotel waar hij sinds zijn benoeming woont (voor de outsiders: het witte gebouwtje links van de Sint-Pieter).

De beste kans om Franciscus te zien, is vanaf het barokke Sint Pieterplein tijdens de zondagsmis, zijn Kersttoespraak of Vrolijk urbi et orbi zegen die hij nu eens geeft vanaf het balkon van de façade, dan weer vanuit het raam in het Apostolisch paleis.

Praktisch: Bedek knieën en schouders, anders ben je niet welkom in het katholieke clubhuis. Het membership is exclusief: er zijn ongeveer 400 officiële burgers in dit ‘Disneyland voor gelovigen‘ en dat aantal houden ze graag zo laag. Zelfs als je zwanger bent en spontaan op de Paus z’n stoep bevalt, dan nog wordt jouw baby geen officiële inwoner.

FSM Flying Spaghetti Monster worth attention holiday - WeAreWorldaholics

3. The Flying Spaghetti Monster (FSM)

Voor wie deze Heiligerd niet kent, het Vliegend Spaghetti Monster is de afgod van atheïsten wereldwijd. De aanhangers, de Pastafarians, zien hun geloof als een ware religie terwijl het door buitenstaanders vooral als parodie op religie gezien wordt. Hoe dan ook is het een origineel tegenwicht jegens de leer in Intelligent Design, creationisme en godsdiensten in het algemeen.

In Nederland is FSM sinds 2016 erkend als officiële religie en aanhangers mogen in landen als Oostenrijk, Rusland en o.a. Amerika zelfs met het religieuze hoofddeksel van dit geloof – een vergiet! – op de foto ten behoeve van officiële documenten. Het is dus niet zomaar af te doen als onzin.

Zijne heilige Flying Spaghetti Monster is helaas niet in levende lijve te aanschouwen daar het meer een internet fenomeen is. Dit maakt hem echter wel makkelijk te bezoeken.

Praktisch: heel soms worden er irl bijeenkomsten voor gelijkgestemden georganiseerd. Online dient de website van Bisschop Bobby Hendersons, de stichter van het noodle-geloof, als dé verzamelplek. Je eert FSM al simpelweg door een bord spaghetti te nuttigen. En dat kan gelukkig overal, en wereldwijd.

Facebook Comments