Real Life

Vijf tips tegen reizigersdiarree

2min

Samengeknepen billen, het zweet parelt op je voorhoofd en je ogen zijn naarstig op zoek naar een toilet. De symptomen van een serieus gevalletje reizigersdiarree. Herkenbare shit, want één op de drie reizigers krijgt er last van. Dus: hoe voorkom je het? 

Bijzonder is dat de synoniemen voor diarree vaak exotisch klinken. Neem Delhi Belly, op te lopen in India. In Pakistan noem je het Karachi Crouch en in Mexico heb je last van Montezuma’s revenge, vernoemd naar de laatste Azteekse heerser voordat de Spaanse veroveraars kwamen.

 

 

Tips tegen diarree

 

Echter, broekpoepen houdt zich niet aan landsgrenzen. Diarree discrimineert niet: het kan je namelijk net zo goed overkomen in een eerstewereldland als in een derdewereldland.

Ervaringsdeskundige
Wendy (uw eigenste van deze site inderdaad) vertelt zonder schaamte: “Sinds 2001 heb ik het nooit meer over diarree maar over een Deli Belly. Deli zonder ‘H’ want het staat immers voor een delicatesse winkel in New York. Ik kocht er een burrito en ging lekker shoppen – totdat mijn darmen als een malle begonnen te rommelen. Ik red het wel tot thuis, dacht ik. Wrong! Slechts enkele minuten later overweeg ik serieus om en plein public achter een kliko te gaan hurken. Helaas was het te druk op straat, dus ik besloot toch met naarstige spoed door te stappen. Terwijl ik mijn appartement al zie liggen (nooit eerder was ik zo verrukt mijn huis te spotten) maakt mijn gezelschap een grap, verlies ik alsnog de controle over mijn sluitspieren en… poep ik midden op straat in mijn broek. Gelukkig was de walk of shame daarna kort.”

Dun verhaal
Ach, het kan de beste overkomen. Het inspireerde zelfs de bekende komiek Louis C.K. om zijn ervaring te delen in de vorm van een prachtige scene in zijn tv serie. Oh, en nog een van onze favorieten: de schijten-in-de-sink-scene uit de film Bridesmaids.

Brides Maids diarree

Heb jij geen zin om zelf zo’n verhaal na te vertellen?
Probeer dan deze vijf tips tegen reizigersdiarree:

1. Negeer NOOIT de signalen van je maag. Neem het zekere voor het onzekere en ga direct op zoek naar een toilet, voordat het te laat is. Wel altijd goed je handen wassen met water en zeep na afloop.

2. Eet probiotica. Yoghurt met Lactobacillus acidophilus. Dat beschermt je maag en bevordert de spijsvertering. Voorkomen is beter dan genezen.

3. Wil je echt geen risico lopen, eet dan alleen goed doorbakken en doorgekookt voedsel, bij voorkeur vers voor je neus bereid. Gekookte groenten leveren minder gevaar op dan vlees/kip/vis/schelpdier gerechten of rauwe groenten zoals salades. Kijk ook of de borden, glazen en bestek schoon zijn.

4. Drink cola, dat doodt bacteriën (maar dan wel zonder de ijsblokjes). En bij aanhoudende diarree drink je ORS (Oral Rehydration Salt) om uitdroging te voorkomen. Eet rijst of toast om je maag op veilige wijze te vullen.

5. Neem standaard een setje diarreeremmers in je medicijnkit mee, vooral onmisbaar als je op doorreis bent en de chauffeur van de bus/trein/vliegtuig echt niet wacht tot jij eens van het toilet af komt. Of kunt komen… Want ‘controle’ en ‘diarree’ zijn twee aparte werelden.

 

Facebook Comments