Reis

Holy moly!

2min

Een bottenkerk, heilige motor én een Cola-kerk. Ze bestaan heus! Deze maffe heilige hotspots vind je in Tsjechië, Mexico en India.

1: Bottenkerkje in Kutná Hora

Nieuwsgierigheid en puberale baldadigheid (de naam KUT-ná Hora) dreven ons ooit naar het Ossuarium van Sedlec iets buiten Praag. Een dergelijk interieur tref je niet zo snel aan: het kerkje is volledig versierd met zo’n veertigduizend menselijke schedels en botten.

Al sinds de abt (chef van een klooster)  in de dertiende eeuw wat aarde meenam uit het Heilige land en hier rondstrooide werd het een heilige plek van betekenis. Iedereen wilde hier begraven worden, tel er wat oorlog en pestepidemieën bij op en het resultaat is een overvol kerkhof.

In de vijftiende eeuw besloot men hier een Gotisch kerkje te bouwen en het kerkhof in te perken. Veel graven werden hiervoor ontruimd waarbij de opgegraven beenderen in de kelder van de nieuwe kerk bewaard zijn. Tot in 1870 een Tsjechische houtbewerker besloot er het huidige, aparte botten arrangement van te maken. Weet dat het behoorlijk op je reukzin werkt dus man/vrouw pak een shawltje in voor vertrek.

SanJuan Chamula church of coca

2: Church of Coca-Cola

Tijdens een talenreis in Zuid-Mexico stuitten we op een kleine, witte kerk in Chamula vlakbij San Cristobal de las Casas. Nu kom je in dit land om in de kerken maar deze is zo bijzonder dat ze met gemak entree kunnen heffen.

Niet perse vanwege de door kaarsen verlichtte inrichting maar omdat je er boze geesten wegjaagt door luidkeels te boeren. Wie het talent niet zelf bezit, komt met een blikje cola een heel eind.

Sinds de introductie van Coca-cola in het dorp in 1962 is het de officiële hofleverancier. Kerkbezoekers lopen rond met een grote, glazen fles en drinken het uit een shotglaasje alsof het een medicijn betreft. Wie niet kan of wil boeren mag ook middels spugen op mens of dier de boze geesten verjagen. Bewijs in de vorm van foto’s nemen mag echt niet dus je zult het zelf eens mee moeten maken! Amen ende buurrrrp.

motor cycle Om Banna temple worshipping India

3: Heilige Motor in India

In India kun je alles aanbidden: ratten, apen, een van hun duizenden goden, you name it. Zelfs een motor. De vele bezoekers van de Om Banna Tempel iets ten zuiden van Rohet, nemen het zéér serieus.

De mare gaat dat een local, Om Banna genaamd, in de jaren 80 hier met zijn motor tegen een boom aanreed. Finito. Einde verhaal. Ware het niet dat zijn vervoermiddel – elders bewaard op het lokale politiebureau – op miraculeuze wijze twee keer uit zichzelf terugkeerde naar de boom. Daarbij zagen bewoners later de dodelijk verongelukte man meermaals als verschijning langs de kant van de weg. Reden genoeg om het tot een plek van devotie te maken.

Wie in dit gebied gaat trouwen, gaat eerst met wat motorolie langs de motortempel voor een zegening. Opdat alles in de toekomst gesmeerd zal verlopen.

Facebook Comments