Reis

Lang weekend IJsland: Ice Ice baby!

4min

Ruige natuur, hete baden, lekker eten, de bijzondere bevolking en haar rijke cultuur. Ga met ons mee op een rondje Reykjavik en omgeving.

IJsland is relatief dichtbij – want Europa – maar toch is het voor velen een niet voor de hand liggende bestemming. Maar je móet het gewoon gezien hebben. Daarom draaien wij voor jou een driedaags schema in elkaar zodat je een perfecte trip hebt.

Dag 1 Klaar voor de start?

Na zo’n drie uur vliegen – je kunt het zelfs als gratis tussenstop boeken met IcelandAir – kom je aan op vliegveld Keflavík. In plaats van 45 minuten naar Reykjavik te rijden, cross jij per huurauto beter direct door naar de Blue Lagoon. Handig dus om je zwemspullen in je handbagage te stoppen.

Blue Lagoon

Dit op natuurlijke wijze ontstaan geothermisch buitenbad heeft dankzij mineralen en blauwwieren melkachtig blauw water dat goed voor je huid is. Verwarm jezelf door en door terwijl je een gratis kleimasker neemt, probeer de watervallen of ga in een stoombad. De ideale manier om bij te komen van je vlucht. Je kunt ter plekke ook vrij goed eten of losgaan in de shop op de helende Blue Lagoon cosmeticalijn.

Als je vel verschrompeld is en je van binnen helemaal warm bent, ga je naar je hotel. Dankzij het badderen zul je waarschijnlijk slapen als een roos. Kies iets in Reykjavik of nog beter, slaap voor één nacht in het Blue Lagoon Clinic hotel vlakbij in Grindavík. Kost wat, maar het geeft je op de dag van aankomst èn op de dag van vertrek gratis entree tot de Blue Lagoon (à €40 p.p. – zie prijslijst) welke je denkbeeldig van de Reykjavik hotelprijs af kunt trekken. De bedden slapen heerlak, het eten is geweldig en ze hebben er zelfs een privé-Blue Lagoon voor de die-hards!

Reykjavik - We Are Worldaholics

Een kleurrijke stad met dito inwoners – dat zul je ‘s nachts vooral ontdekken!

Dag 2 Reykjavik

De volgende dag dip je nog even in de Blue Lagoon of je ontwaakt in Reykjavik. Hoe dan ook ga je vandaag sightseeën in dit dorpse stadje (180.000 inwoners). Wandel door een van twee winkelstraten, de Laugavegur met o.a. wat vintagewinkeltjes, eet in een goed restaurant, doe wat aan Cultuur (Penismuseum!) en ga daarna feesten als een malle.

Uitgaan is een dikke prima maar alcohol is duur (een glas bier kost €7) dus de IJslander drinkt thuis flink in om pas na middernacht de hort op te gaan. Dan veranderen de straten binnen een paar uur in een soort slagveld van zoenende, vechtende, brakende, schreeuwende en feestende mensen. Veel kijkplezier!

Gullfoss Iceland - WeAreWorldaholics

De Gullfoss waterval is ongeacht het jaargetijde het bezoeken waard.

Dag 3 Gouden Cirkel

Sta op tijd op want vandaag tour je langs de Golden Circle; een rondje van 300 km waarbij je de drie belangrijkste highlights van IJsland aandoet. De volgorde bepaal je zelf, of boek een georganiseerde tour. Trek hoe dan ook warme kleren aan want je bent veel buiten. Ga naar Nationaal Park Þingvellir, een prachtig wandelgebied dat ook historisch van belang is: hier is meer dan elf eeuwen geleden ‘s werelds eerste parlement opgericht.

Bezoek de indrukwekkende Gullfoss waterval (zie foto hierboven) waar water met 32 meter hoogteverschil een kloof instort en naar de Haukadalur vallei stroomt. In deze vallei ligt de wereldberoemde Geysir (soms inactief, soms spuit-ie twee keer per dag) waarnaar alle geisers op aarde vernoemd zijn. De naastgelegen Strokkur geiser spuit gelukkig wel elke 5-10 minuten omhoog en levert prachtige foto’s op.

Landscape Iceland Moon - WeAreWorldaholics

Door bovenstaand beeld snap je dat je retourtje IJsland stiekem dubbelt als een NASA retourtje Maan.

The End

Dat was je topweekend Reykjavik en omgeving al! Uiteraard kun je blijven hangen om walvissen te spotten, het Noorderlicht te zien of een gletsjer per sneeuwscooter te bedwingen (aanrader!). Dit kan vanuit Reykjavik, maar ook op de rest van het eiland zijn er genoeg toplocaties te vinden. Weet wel dat de hoofdweg, de ringweg 1 die het eiland rondgaat, ’s winters slecht of niet begaanbaar is en dat toeristische activiteiten begin of mid-september al dicht gaan vanwege het koude weer.

Maar ook in de zomermaanden is IJsland niet bepaald een eh zonbestemming: het kwik haalt dan maar maximaal 16 graden. Badkleding is dus puur en alleen voor de Blue Lagoon.

Omdat het landschap nauwelijks bomen heeft lijkt het soms net of je op de maan of in een sprookje bent beland. Niet verkeerd dus! Tot slot: IJslanders spreken over het algemeen aardig Engels, maar een goed geplaatste ‘Hæ!’ of ‘Takk!’ op z’n tijd wordt wel gewaardeerd. Ok, takk?

RELATED POSTS:

  • 3x bijzondere musea waaronder het Penismuseum in Reykjavik
  • Eten en Muziek in Reykjavik (binnenkort online)
Facebook Comments