Reis

3 x must-do in Istanbul

2min

Dit mag je niet missen als je naar Istanbul gaat: WAW tipt je 3 x de leukste spots in deze wervelende wereldstad.

Er zijn een paar ‘moetjes’ als je een citytrip Istanbul doet. Zo kun je vrijwel niet om de Blauwe Moskee, de brug die de twee werelddelen verbindt en het Topkapi paleis heen. Maar als je een beetje cool wil hangen in Istanbul ga je hier naartoe:

Istanbul

1. De wijk Cihangir

Een paar steekwoorden: creatief, bruisend, up & coming, hipster koffietentjes, antiekwinkels, LP zaken en vintage shops. Dat geeft de vibe van de wijk Cihangir wel zo’n beetje weer. Je vindt er ook veel mooie oude (soms een beetje vervallen) Franse panden. Al met al is het dus een goede mix van oud en nieuw, ook qua publiek. Je treft er zowel markante figuren, mensen die al tig jaar in Cihangir wonen, als een hipster crowd bestaande uit acteurs, designers en andere creatievelingen. Onze favoriete hang-out: koffiebar Kronotrop.

Baklava bunkeren Istanbul

2. Baklava bunkeren
Bij Karaköy Güllüoğlu vind je de allerlekkerste baklava. Ter wereld. De toko bestaat sinds 1820, is 7 dagen per week open (van 7 uur ‘s ochtends tot half 12 ‘s avonds) – en het is er op elk moment van de dag stampvol. Met wederom een gezellige, gemixte crowd. Volgens eigenaar Mushin Ozkan wordt er 2,5 ton(!) baklava per dag verkocht, komen er in weekenden gemiddeld 11.000 mensen per dag. En als je dan nog niet gelooft dat je deze baklava MOET proeven: wij gingen je voor, en kwamen grof geschat zo’n 3 kilo zwaarder weer naar buiten.

Suada pool Istanbul

3. Suada – zwembad in de rivier
Als de zon schijnt is Suada dé place to be. Dit (party) eilandje, gelegen midden in de rivier de Bosporus, betekent letterlijk watereiland. Je kunt er met een bootje vanaf de kant naartoe varen. Hier tref je loungende en feestende jetset, in en rondom het openluchtzwembad. Een béétje posh maar erg gezellig.

 

BONUS! 3 X tips van een local

De Nederlands-Turkse regisseur Stephan Miras tipt drie van zijn favo hang-outs:

1. “Ik ga graag naar de wijken Cihangir en Karakoy. Karakoy is heel Berlijn-achtig, heeft leuke straatjes met veel restaurants, cafés en gezellige sfeerverlichting. Nice om op een zomerse avond buiten te hangen tot in de kleine uurtjes.”

2. “Aan de Aziatische kant van Istanbul is de buurt Kadiköy de place to be. Hier zijn weinig toeristen, en ben je echt tussen de locals. Er is veel kunst en graffiti, er zijn leuke pubs en creatieve mensen.”

3. “Een van mijn favoriete plekken is een uitzichtpunt in Cihangir, een vrij verborgen – en onbekende – plek achter de mooie moskee Cihangir camii. Hier heb je een schitterende panoramaview op het Aziatische gedeelte van de stad.”

Facebook Comments