Reis

De beste koffer inpak-tips!

3min

Met een lichte koffer op vakantie, en toch alles bij je hebben? Met deze inpak-tips scheid je zin van onzin en pak je supersnel in!

Tip één, maak een inpaklijst. Of gebruik er eentje van bijvoorbeeld de ANWB. Die is zeker handig om als algemene checklist te gebruiken. Maar dekt niet de hele lading, vandaar:

1. Pak liever minder dan meer
Want alles wat je meeneemt moet je meezeulen. Onderzoek leert dat de gemiddelde reiziger achteraf grofweg slechts de helft van zijn of haar meegesjouwde zooi heeft gebruikt. (Zie bv dit korte filmpje voor een snel inzicht.) Dus: leg klaar wat je mee wilt nemen, en elimineer daar vervolgens 50% van voor je het daadwerkelijk inpakt. Wonderwel simpel en effectief.

Ook kunnen we leren van die mensen die met één rugzakje handbagage een jaar lang op pad kunnen. Zij bewijzen dat je met slechts een paar kledingstukken echt ver komt. Wij adviseren: drie setjes kleding max, liefst met nog twee extra bovenstukken zodat je onderling kunt wisselen waardoor het lijkt of je meer setjes mee hebt. Zorg ook nog eens dat één setje chiquer is. Klinkt lastig maar probeer het want het kan echt!

2. Nog minder
Daarnaast pak je – afhankelijk van de bestemming – één paar slippers/sandalen in en één paar hakken/dichte schoenen (v/m). De grootste kofferruimte opslokkers trek je als schoeisel aan tijdens je vlucht. Neem daarnaast één trui of warm vest mee en één lange broek, als die niet al onderdeel uitmaakte van je setjes.

Onthoud als laatste dat schone onderbroeken een luxe zijn. Tips van een mede-reisjournalist wiens naam we niet noemen: neem twee onderbroeken mee en was degene die je gedragen hebt elke avond uit onder de douche. En uiteraard fungeert badkleding ook gewoon als ondergoed indien nodig.

3. Ga voor miniverpakkingen en handbagage
Pak alleen shampoo en zonnebrand etc. in voor de eerste twee dagen. Later koop je op locatie bij of gebruik eventueel wat in het hotel ligt. Belangrijkste is dat door de miniverpakkingen – en je inmiddels gedecimeerde koffertje – je uitrusting nu ineens handbagage wordt. Dat is handig, zeker ook als je naar een ver-weg-bestemming gaat, want dan kan je bagage nooit kwijtraken. Plus het scheelt tijd (later opdagen bij de incheckbalie/geen bagageband na aankomst) en geld (want handbagage en als het onder de 7 a 15kg blijft is het op cheapass lokale vluchten ook gratis!).

4. Wees kritisch met aankopen
Wees eerlijk. Met welke ooit aangeschafte souvenirs slash prullaria ben je achteraf nog écht blij? Wat ga je thuis echt gebruiken? Kijk, verzamel je Afrikaanse maskers inclusief complete line-up aan je muur dan heb je een (semi) legitieme aankoopreden. Maar de meeste frutsels verdwijnen thuis vrij snel in de prullenbak of een la waar het licht nooit komt.

Echter, ben je ergens waar ze vermoedelijk wel mooie spullen hebben die je echt gaat gebruiken/dragen: ruim dan vooraf kofferruimte in. Weet jij bv dat je altijd wel ergens een nieuwe jurk scoort, laat er dan bij voorbaat al eentje weg uit je koffer.

BONUS TIP: wees geen Kim Jong-un van Noord Korea. Hij reist altijd rond met zijn eigen toilet. Moet je niet willen noch doen. Inderdaad de meest bruikbare van alle kofferinpaktips die je ooit ergens zult lezen. Beloofd.

Facebook Comments