Opmerkelijk

Op bezoek bij de Amish

2min

WAW ging op bezoek bij de Amish, in Lancaster County. Een tripje terug in de tijd: naar de 18e eeuw maar dan wel mét Amish pretpark!


Voor de nieuwsgierige pottenkijker slash time traveller: breng een bezoek aan Lancaster, op één uur treinen van Philadelphia. Lancaster county is namelijk de provincie van de Amish. Mocht je ze gemist hebben bij ‘Breaking Amish’ op TLC, het gaat om de streng christelijke geloofsgemeenschap die leeft alsof het nog de Middeleeuwen zijn. Met dito outfits.

 

Amish wardrobe

Deze Pensylvania Dutch (waarbij Dutch staat voor ‘Deutsch’, vanwege de Duitse, religieuze vluchtelingen die eeuwen geleden vanwege godsdienstvrijheid naar Amerika trokken) leven met zo’n 29.000 man verspreid over de provincie. Ze leven zelfvoorzienend, zonder elektriciteit en willen niks te maken hebben met de moderne wereld.

In theorie dan, want in de praktijk hebben vele Amish een telefoonhokje op het einde van het erf staan of ze gebruiken de telefoon van de niet-Amish buurman. Daarbij wonen ze ook niet per se compleet afgesloten van de rest van de wereld. Ze wonen vaak ‘gewoon’ in ‘normale’ huizen, tussen de ‘normale bevolking’.

Amish Lancaster

Het is een gesloten community die erg op hun privacy gesteld is. Goed fatsoen belet ons om zomaar aan te kloppen bij een Amish gezin. Daarom gaan we op bezoek bij het Amish-informatie centrum; de Plain & Fancy Farm. Dit mini-pretpark behelst een nagebouwd Amish-huis, een restaurant met typisch Amish-eten (lees: simpel voedsel) en er worden films vertoond. Ook kun je een ‘buggy ride’ maken: een tourtje per paard en wagen door het Amish-landschap.

Best cheesy, maar ach het biedt een mooi inkijkje in hun wereld. Een andere optie is het bezoeken van een Amish winkel-aan-huis. Zoals bij Hannah (216 Witmer Road), die typische Amish dingen verkoopt zoals ‘quilted’ kleden en zelfgemaakte jam. Niet per se iets waar we wild van worden maar toeristisch als we zijn willen we wel eens een Amish in het wild zien.

Een vrouw in een lichtblauwe jurk en met een wit kapje op haar hoofd doet voor ons open. Hannah begint direct druk te kletsen: “Wil je een kopje thee? Waar kom je vandaan? Oh, Nederland zeg je…. dat ken ik niet. Waar is dat? Ik ben Lancaster nog nooit uit geweest. Ik heb hier alles wat ik nodig heb en bovendien: buiten heerst het kwaad”, zegt ze, terwijl ze er allervriendelijkst bij glimlacht.
Vooruit, we kopen ‘n kleedje van Hannah. Wíj zijn tenslotte de kwaadsten niet, zeggen we met een knipoog.

 

RELATED POST: Stedentripje Philadelphia 

 

Facebook Comments