Reis

3 x must-do in Oslo

2min

Noorwegen telt meer bomen dan inwoners (4,8 miljoen slechts) en dat resulteert in een vrij kleine hoofdstad. Wel lekker overzichtelijk. Daarom deze drie heldere must-do tips:


1. Het Vigelandpark

Vigeland park Oslo

Dit gigantisch grote en indrukwekkende park telt meer dan 200 beeldhouwwerken van (naakte) mensen, gemaakt van brons, graniet en ijzer. Ze symboliseren de kringloop van het menselijk bestaan, dat je het weet. Dit alles (inclusief museum) is het levenswerk van de Noorse kunstenaar Gustav Vigeland (1868-1943). Hij ruilde zijn beelden tegen een woning en een atelier op voorwaarde dat alle beelden bij elkaar gehouden zouden worden. En zo geschiedde. Wij vinden dat het resultaat er best mag wezen!

Het park is 24 uur per dag open en gratis te bezichtigen: www.vigeland.museum.no

2. De Holmenkollen Ski Jump

Holmenkollen Ski Jump Oslo

Je vindt de Holmenkollen Ski Jump op zo’n 6 kilometer ter noorden van het centrum van Oslo. Sinds 1892 worden hier al belangrijke wedstrijden waaronder de Olympische winterspelen gehouden. Aangezien skiën bijna religie is in Noorwegen (wij skieden ooit in Hemsedal, beste sneeuw ooit!) trekt deze jump 1 miljoen bezoekers per jaar. Nu kun je er helaas, of inderdaad beter voor je gezondheid, niet zelf een jump maken. Dat kan alleen virtueel in het ski-museum ter plekke of vanaf je computer thuis. Wel kun je er omhoog de skitoren in en op 400 meter hoogte puike panoramafoto’s maken. Offffff you go!

 

3. Fjorden tocht

Fjorden cruise Oslo

Boek een fjorden-tocht in de haven van Oslo en vaar mee op bijvoorbeeld de Johanna of de Helena. Voor 395 Noorse kronen (omgerekend zo’n 50 euro) heb je A Summer Evening on the Fjords op de Johanna; een drie uur durende cruise op een oud zeilschip langs de fjorden, inclusief garnalenbuffet. Houd je wel van een fijn muziekje? Vaar dan mee met de Helena op de Jazz- Blues- and Operacruise (zelfde route, zelfde prijs en ook met garnalen). Wij deden het en vonden het relaxend!

 

Bonus tip:
Oslo is duur. Reken gerust het dubbele of soms zelfs driedubbele van de Nederlandse prijzen. En wat hier het allerduurst is, is alcohol. Schrik niet als je tussen de 8 en 12 euro voor een biertje neer moet tellen! Dus even een snelle rekensom: houd je wel van een alcoholisch drankje? Neem dan A) je spaarvarken en een hamer mee, of B) je eigen drankvoorraad van huis. Skål!

Facebook Comments