Reis

City trip Philadelphia

3min

New York kennen we nu allemaal wel zo ongeveer  – waarom niet een keer een city trip naar Philadelphia? Want: street art, cheesesteaks en Amish. Nu je er toch bent kun je best even op bezoek bij ze.

Philadelphia is leuk. Waarom? Ten eerste heeft ‘t de allure van een grote bruisende stad maar bezit het tegelijkertijd de gemoedelijkheid van een dorp. Zeg maar dat New York Amsterdam is, en Philly Utrecht. Het centrum is redelijk compact en alles is in principe te belopen. Verder maakt het niet veel uit waar je interesses liggen: kunst, cultuur, shoppen, lekker eten, of uitgaan; Philly has got it all.

Eten

Philadelphia cheesesteaks

Wel eens gehoord van de enige echte Philadelphian cheesesteak? Een met gesmolten kaas omhulde biefstuk op brood. Klinkt simpel maar thuis zul je ‘m toch echt niet zo lekker kunnen maken als dat je ‘m bij Geno’s Steaks of Pat’s King of Steaks krijgt. Deze twee plekken – beide gevestigd in 9th street – serveren namelijk wereldberoemde cheesesteaks en dat 24/7. Jawel, voor de mensch die altijd honger heeft.

Of voor de mens die hoopt dat de rijen ’s nachts korter zijn. Je kan namelijk zomaar een uur in de rij staan, helemaal het hoekje om want de line ups zijn net zo beroemd als het publiek wat er op af komt. We noemen een hongerige Oprah Winfrey en een Justin Timberlake. Trouwens, heus niet dat zij in de rij hebben hoeven staan. Dus zorg voor óf geduld óf talent maar sowieso een hongerige maag want dan zit je hier goed!

Street Art tour

Philadelphia street art

Terwijl je door de stad struint kom je overal te gekke muurschilderingen tegen. Dat komt omdat Philly in 1984 het Mural Arts Program gelanceerd heeft. Dit project is erop gericht om graffitikunstenaars ‘constructieve’ muurschilderingen te laten maken in plaats van losse tags. En dat is dus goed gelukt: er zijn inmiddels ruim 3.000 murals in de stad te vinden. Geef twee uur van je leven en ga mee op een speciale Mural Arts-tours. De winst? Zo’n veertig muurschilderingen en een andere blik op de stad.

Amish

Amish Lancaster

Een nieuwsgierige pottenkijker zit vast in ons allemaal besloten. Daarom breng je een bezoek aan Lancaster, op één uur treinen van Philadelphia vandaan. Lancaster county is namelijk de provincie van de Amish. Mocht je ze gemist hebben bij ‘Breaking Amish’ op TLC: dit is de streng christelijke geloofsgemeenschap die leeft alsof het nog de Middeleeuwen zijn. Je kunt bij ze op bezoek wat een ware reis terug in de tijd is (een avontuur waar je hier meer over leest). En daarna ben je éxtra blij weer terug in modern Philly te zijn. (Elektriciteit! Telefoons! En natuurlijk de cheesesteaks die naar meer smaken!)

 

RELATED POSTS: Op bezoek bij de Amish!

Facebook Comments