Opmerkelijk

Zeg je Rusland dan zeg je circus!

2min

Het circus stom? Wacht maar tot je de circusroots van Poetins land ontdekt, waar de Russen in koor roepen: “We all love the circus!”

Ter referentie, we houden normaliter van bv Ricky Gervais qua humor maar de eerste voorstelling die we bezoeken laat ons soms echt lachen. Dat hadden we niet verwacht, zo in hartje Sint Petersburg. Oftewel: waarom het lonend kan zijn om tijdens je stedentrip out of the box te gaan.

Dat Rusland gelijk staat aan circus, wisten we op voorhand niet. Maar het lééft! Dit land is het epicentrum van het internationale circus: de belangrijke steden hebben circusscholen van topniveau, voorstellingen zijn snel uitverkocht en nieuws over dansers, artiesten of muzikanten haalt de voorpagina’s van de kranten. Nog voor politiek nieuws. En dat is knap, denkend aan Poetins PR-machine.

Volgens Rus Dominique Jando (auteur van diverse boeken over het circus, voormalig circusdirecteur en oprichter van Circopedia.org) is de professionaliteit aan het Sovjetsysteem te danken:

“Artiesten kregen de tijd voor trainingen en voor het uitproberen van nieuwe acts. Nog steeds is geen enkel land zo professioneel bezig met opleidingen voor het circus waarbij hoge selectiecriteria worden gesteld. We leiden op voor het Russische Staatscircus of het Cirque du Soleil bijvoorbeeld. Sowieso is voor ons kunst, en circus hoort daarbij, een zeer belangrijk onderdeel van cultuur.”

Oké, wij houden van cultuur maar niet per se van circus. Toch zien we er de charme van in om tijdens onze stedentrip Sint Petersburg iets te doen wat locals ook graag doen. ‘s Avonds bezoeken we daarom het Bolshoi Circus theater in Sint Petersburg. Midden in een woonwijk gelegen, vlakbij het centrum is het niet moeilijk te vinden. We hoeven slechts de opgewonden mensenmassa te volgen.

Het zijn heus niet alleen gezinnen met jonge kinderen die we zien, het circus is hier echt voor iedereen. Bolshoi directrice Catherine Shaina beaamt het: “Circus zit in ons bloed. Het is van moeder op dochter en vader op zoon doorgegeven. We all love the circus!

De show duurt maar liefst 2,5 uur lang maar we zijn geen seconde verveeld. We zien o.a. een leuke babybeer, buikdanseressen met kamelen, een Las Vegas-achtige dansshow, een spectaculaire paarden act en een leeuwentemmer die zijn hoofd in de bek van een leeuw steekt – waarbij de leeuw die er een privé-act van maakt met de netten en zijn achterwerk de meeste aandacht trekt.

WeAreWorldaholics - circus Bolshoi Sint Petesburg

Deze speciale, niet-getrainde act betoverde het publiek.

De zaal is bomvol en de mensen lachen en klappen. En wij vermaken ons ook prima. De dieren zien er goed verzorgd uit – in Nederland en andere landen is circus met levende dieren verboden – en we benadrukken het nogmaals: moeten soms echt lachen om de acts! Verder heeft het geheel vooral een onverwacht karakter want wie gaat er nou naar een circusvoorstelling tijdens een stedentrip?

Het geeft Sint Petersburg net dat ietsje extra meer. Het ligt minder voor de hand dan De Hermitage maar het is leuk om tussen de locals te zitten i.p.v. mede-toeristen. Die lijken namelijk te ontbreken, wat het bezoek bijzonder maakt.

Do we all love the circus? Voor één avond in ieder geval wel!

EXTRA: Chique slapen in Sint Petersburg 

Zin om op chique te gaan? Logeer dan in het gerenommeerde Grand Hotel Europe. Het heeft suites waar je u tegen zegt, mét butlerservice! Ook het eten in restaurant L’Europe is om je vingers bij af te likken. www.grandhoteleurope.com

Facebook Comments