Lifestyle

’s Neerlands beste bitterballen

2min

De ene bal is de andere niet. Daarom deze drie smakelijke tips.

De BallenBar ballen

BallenBar Hallen Amsterdam BallenBar logo

Food heaven De Hallen in Amsterdam herbergt De BallenBar. Hier verkopen ze – jawel, je raadt het al – alleen maar bitterballen. En die zijn goehoed. Niet vreemd daar ze zijn bedacht door Michelinsterren-chef Peter Gast en zijn voormalig souschef Jeroen Elijzen. Ballen van – en- op niveau dus. De publiekslieveling is de zogeheten ‘Sterrenbal’, deze wordt ook geserveerd in Peter z’n met een Michelinster bekroond restaurant. Ingrediënten: een bouillabaisse van Hollandse garnalen. Runner-up is de Sterrenbal Rund, maar als jij trek hebt in een vulling van geitenkaas, truffel, chorizo, kalf of saté, kun je ook niet verkeerd gaan. Plus: sterrentent eten is nog nooit zo bereikbaar en goedkoop geweest!

Chef Thor’s vegaballen

Chef Thor WAW beeld

Chef Thor (Thorwald Voss) is een bijzondere Engelsman met bijzondere vegaballen. ‘Koken is Kunst’, aldus deze horecaman (Supperclub-oprichter), wereldreiziger, ex-antiquair en bovenal Willy Wonka toverkok. Al zijn jarenlange kook-ervaring mondde uit in deze haut cuisine bites. Echt. Zelf noemt hij het ‘mobiel eten’ omdat het omhulsel tevens dient als bord en bestek. Handig.

We zetten hieronder in willekeurige volgorde de smaken uiteen, dan weet je waar je aan toe bent:

  • De Torri Jappi (Japanse terriyaki bechamel met verse mango en gember) *onze favoriet!
  • De Coco Thai (Thaise kokoscurry met jonge erwtjes en bieslook) *ook onze favoriet!
  • De Popeye (bladspinazie met gorgonzola en Parmezaan) *zeker ook favoriet!
  • De Baladin (hummus met peterselie en verse munt)
  • De Baltibal (Pakistaanse curry met gember)
  • De Chili Mexx (geroosterde chili pepers, Mexicaanse zwarte bonen en verse knoflook)

Feitje: Thor’s bijnaam is Mister Kroket (niet te verwarren met deze vreemde, Homer Simpson cult Mr Kroket) vanwege een vele jaren geleden door hem gemaakte Love Bite, een ‘liefdeskroket’ waarbij elke hap een andere smaak opleverde.

De ballen zijn o.a. te koop bij Snackbar Het Wethoudertje. Of volg Thor’s Facebook feed om te zien waar hun mobiele verkooppunt (lees: bakfiets) staat. Of ga eten in zijn restaurant The Wicked Kitchen, waar je terecht ‘wicked eet’ met hoofdletter W. Tot zover dit gratis reclamebericht.

Ballen bij Eetsalon van Dobben

bitterballen vandobbenoud

Soms moet je gewoon terug naar de kern, naar de oorsprong. Daarom ga je lekker ouderwetsch gezellig langs bij Aat van Dobben’s salon in hartje Amsterdam. Pik je direct wat frituur geschiedenis mee. Ze zijn voornamelijk bekend van de croquet – sinds 1945 – maar ze serveren natuurlijk ook bitterballen. En dat zijn gewoon eenhapsportie kroketten; als je het ons vraagt dus hetzelfde.

De luxe lunchroom is van oudsher een pleisterplaats voor artiesten, voetballers en vele andere bekende en onbekende Amsterdammers. Het is een landelijk begrip en je zult niet de eerste toerist zijn die speciaal voor een originele Van Dobben langs wipt.

GERELATEERDE ARTIKELEN: 

Facebook Comments