Reis

Turijn: Things to Do

3min

Hoe vul je 24 uur in Turijn? Met gemak. WAW doet het jou voor.

Denken we Turijn, dan associëren we dat met ‘lijkwade’, ‘Fiat’, ‘Juventus’ en ‘chocolade’. Dat laatste ook vanwege de nabijgelegen Ferrero fabriek. Maar deze oud Romaanse stad slash ex- hoofdstad en -woonplek van het koningshuis, is natuurlijk veel meer. Ga zitten op een van de uitgestrekte, zonovergoten pleinen die zijn omgeven met prachtige historische gebouwen. Slenter je suf over klinkerwegen en winkel op stand onder de bogen, waarna je neerstrijkt op het terras voor een smaakvol hapje of drankje. De dag vliegt voorbij!

Kijk, de liefhebber kan uiteraard naar het Juve stadion, het auto museum of naar Alba voor Ferrero gaan (tip: kijk dan de ge!-wel!-dig!-leuke Nederlandse docu over Kindersurprise-eitjes-verzamelaars). Maar wij gaan voor een relaxed rondje cultuur, uitzicht, shoppen en eten.

CULTUUR

Dom Turijn - Weareworldaholics

In de Duomo i Capella della Sacra Sindone ligt de beroemde lijkwade van Turijn. Oftwel: het stukje stof waarmee het bezwete gezicht van Jezus zou zijn afgeveegd tijdens zijn rondgang met kruis aan het begin van onze jaartelling. Om het mystieke te benadrukken, althans dat vermoeden we, kan het publiek de doek slechts eens in de 25 jaar tijd zien. Doorgaans ligt ‘ie vlakbij het altaar opgeborgen, onttrokken aan het oog. De lijkwade is opgeborgen in een glazen kist, in een container met eroverheen weer een doek, achter een glaswand. Wil je ‘m bewonderen? Dat kan, over 24 jaar. De next viewing staat gepland voor het jaar 2040.

Verder is het interieur van de kerk de moeite waard. Vooral het altaar en trouwens, het is gratis entree en tevens cultuur met hoofdletter C (van Christus, jekent’mwel).

UITZICHT

Veel toeristen gaan de Mole Antonelliana toren op. Met een snelle lift ben je 7 euro armer, maar wel een prachtig uitzicht rijker. Kan. Maar wij opteren liever voor de Monte dei Cappuccini. Het enige wat het je kost zijn een paar calorieën. De berg is zeker te belopen (zo’n dik half uur vanuit het centrum) en het levert een prachtig uitzicht over de stad-met-haar-rode-daken- op. Zie de hoofdfoto bij dit artikel. Afdalen duurt, met een klein beetje afsnijden, nog geen kwartier. Pas op: boven zijn er geen taxi’s om je naar beneden te brengen mocht je echt geen puf meer hebben.

SHOPPEN

Shoppen Turijn- WeAreWorldaholics

Of je nu luxe merken als Hermes of Lanvin zoekt of toch liever voor highstreet gaat (H&M, ZARA/Home, Mango etc.), winkelen kun je hier! Een lange shoproute ligt beschut onder de bogen van de Via Roma, Piazza Castello en Via Po. Start bijvoorbeeld op het Piazza San Carlo met een goede mix van designers op nummer 176 (shop: Olympic) en 169 (San Carlo 1973). Of ga naar vintageshop Magnifica Preda, ons aangeraden door een Italiaanse fashionista.

Deze laatste winkel is, groot, langwerpig en een tikje donker. Het assortiment bestaat uit vintage, originele kleding (‘50s tot 90’s ongeveer), brillen, meubels en behang. De baas zet niet per se laag in qua prijs. Maar dat lag misschien ook aan onze bijzondere selectie: een lichtblauwe chiffon blouse met jonglerende apen-print van Versace. Enfin, die dure blouse jongleert nog altijd aan de rekken.

ETEN

Aangezien dit wat ons betreft het belangrijkste moment van de dag is hebben we een tip om eventuele teleurstelling te voorkomen: houd er rekening mee dat de leukere of betere restaurants niet de hele dag open zijn. Kijk vooraf online welke specifieke tijden gelden bij het restaurant van jouw keuze.

Nou kun je sowieso altijd wel een pasta (van wisselende kwaliteit) of pizza eten (ook niet per se van kwaliteit in het toeristisch centrum). Daarnaast zijn broodjes, taart en koffie overal en altijd verkrijgbaar. Maar wij tippen je graag Sotto la Molo (bio, seizoens- en huisgemaakt eten) of in Galleria Subalpina de aardige Japanner Izumi met historisch en mooi café Baratti & Milano als buurman die we in ons andere Turijn artikel tippen.

PSSSSST…

Bonbons Turijn Chocolade Tour WeAreWorldaholics

Mannen, jullie kunnen ophouden met lezen, tenzij je je vriendin/vrouw wilt verrassen. En: Dames, bedankt voor jullie aandacht! Hier een domme vraag: Hou jij van chocolade? Top! Dan is Turijn jouw stad. WAW stippelt met liefde deze route vol chocola voor je uit!

Facebook Comments