Lifestyle

Op reis met je TV

2min

Naar Duitsland, Iran of naar de oevers van de Yangtze reizen is heel simpel. Je noemt het ook wel TV kijken. Wij tippen je wat/waar cultureel verantwoord te binge watchen.

Niks geen dedain hier, wij houden van het beeldscherm. Vooral omdat de mooiste reisseries zo makkelijk online te bekijken zijn. Als service van de NPO staat hier een overzicht van alle reisseries die je kunt terugkijken. Waaronder de prijswinnende series Bloedbroeders, Onze Man in Teheran en O’Hanlons Helden.

Omdat wij van WAW er al vele uren TV-turing op hebben zitten en van reizen houden (ojajoh?) kunnen we je met gemak deze drie topseries tippen.

Onze Man in Teheran- VPRO/WAW1) Onze Man in Teheran is al gevallen als tip. En dat is niet voor niets. Buitenlandcorrespondent, en gewoon prettige man in de omgang, Thomas Erdbrink laat ‘zijn’ Iran zien. Hij doet het losjes, gedegen en neemt zichzelf niet al te serieus terwijl het zeker informatief blijft. Hij toont hoe het leven in zijn nieuwe thuisland er echt aan toe gaat.

En dat inspireert, want dankzij deze tv reeks boekten wij direct een tripje naar Iran voor komende zomer. De strenge kledingvoorschriften  – vrouwen zijn wettelijk verplicht een hoofddoek en andere, bedekkende kleding te dragen en mannen mogen bijvoorbeeld geen korte broek dragen  – nemen we daarom op de koop toe. We zijn al verliefd geworden op dit land dankzij Erdbrink’s serie.

Het Duitsland van mijn Moeder - Hosman- WeAreWorldaholics

2) Het Duitsland van mijn Moeder: Britta Hosman maakt wel vaker prachtige documentaires over het buitenland – De Verloren Stad (Bosnië) of Rwanda Princess – maar nu zoekt ze het dichterbij. Dichtbij huis èn bij zichzelf. Want aan de hand van haar familie geschiedenis gaat Hosman op reis in het heden en verleden.

Zo gaat ze naar het Oost Pruisen van 1945, waar vandaan haar moeder met haar ouders vlucht voor de oprukkende Sovjet troepen. Het betreft een stukje geschiedenis waarover de meesten van ons maar weinig weten, noch wat dat betekend heeft voor heel het naoorlogse, moderne Duitsland (en Europa).

De documentairemaakster interviewt veelvuldig haar moeder, duikt in archiefmateriaal, trekt diverse Duitsers voor de camera en legt dwarsverbanden waarmee ze  de ziel van Duitsland poogt te verklaren. En dat doet ze goed. Kijken dus.

Langs de Oevers van de Yangtze- WeareWorldaholics

3) Langs de Oevers van de Yangtze: Ruben Terlou is arts, fotograaf, spreekt vloeiend Mandarijn en had tot anderhalf jaar geleden geen enkele televisie-ervaring. Niks van te merken, want wat doet hij het leuk!

Terlou trekt met de camera langs China’s langste en drukst bevaren rivier. Door zijn lens zien we het China van nu, haar gewoontes en gebruiken, maar ook de hoop en de dromen van de locals. Interessant, omdat geen enkel ander land zo’n enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt zoals China de laatste jaren. Wij vonden het liefdesleven van de Chinees de leukste aflevering opleveren dankzij een *kuch* romantisch huwelijksaanzoek in de KFC en de versier lessen voor nerds.

WAW van Gogh's aardappeleter

Bonus: Hou je van Vincent van Gogh of heb je zin in een zonnig zomergevoel? Kijk dan Krabbe zoekt van Gogh. Mocht je maar één fragment willen kijken, opteer dan voor aflevering 1, minuut 17. De aardappeleters are alive and kicking. De nazaten althans, en de gelijkenis van de gezichten (of hun koppen, op z’n Brabants gezegd) is tref-fend!

Facebook Comments