Opmerkelijk

Vliegen is vies!

2min

Je stoel, armleuning en uitklaptafel bevatten nare bacteriën  met gratis diarree of huidinfecties tot gevolg. Je achterbuurman heeft Schimpie op z’n tenen die hij onder jouw neus duwt. En welke smerige micro-kosmos leeft er op je afstandsbediening? 

Laten we bij het begin beginnen: vliegen is handig. Je bent niet meer wekenlang onderweg maar overbrugt duizenden kilometers afstand binnen no time. We tellen onze zegeningen. Maar er is ook een keerzijde.

Uit onderzoek van de Auburn University blijkt dat de Staphylococcus aureus (MRSA type) – een bacterie die o.a. zorgt voor nare huidinfecties – zich graag ophoudt aan de binnenkant van de stoelzak voor je. Jeweetwel, die stoelzak waarin je heel handig al je rommeltjes binnen handbereik kunt stoppen. Persoonlijk houden wij van die extra opbergplaats, maar die liefde is per direct bekoeld.

Helaas is dit niet de enige besmette plek:

De armleuning en uitklaptafels blijken volgens hetzelfde onderzoek ook met enige regelmaat broeinesten te zijn voor een vorm van de de E.coli bacterie. In gewone-mensen-taal: de ‘poep’ bacterie. Yikes!

Dus, laat het tijdschrift van de betreffende vliegtuigmaatschappij en die veiligheidsinstructies lekker liggen en ga rustig een filmpje kijken.

Alhoewel. Rustig? Hm, als er op het toetsenbord van je laptop gemiddeld 33.000 bacteriën leven, hoe zit het dan met je afstandsbediening en je tv-scherm? Exact zullen we het niet weten: wetenschappelijk onderzoek ontbreekt nog, maar we vermoeden voldoende, als we afgaan op de hoeveelheid bacteriën op een afstandsbediening. Dat opfrisdoekje voor de maaltijd vegen we voortaan ook even langs de afstandsbediening.

En laat die kussens en dekens van de airline ook maar zitten. Dat het in plastic zit, betekent niet dat het schoon is: gemiddeld worden ze slechts elke 5 tot 30 dagen gewassen. Zo bleek uit onderzoek door de Wall Street Journal in 2007 en gezien de bezuinigingen is dit beleid waarschijnlijk niet verbeterd.

Flying is dirty - WeAreWorldaholics

Hoe dan te overleven aan boord? Conclusie:

Simpel. Staar wat voor je uit en ontdek bijvoorbeeld dat je achterbuurman relaxed z’n schoeisel heeft uitgetrokken waardoor nu zijn schimmelnagels onder jouw stoelzitting uitpiepen, of ga wat mediteren over een warm, onbewoond, Schimpie-vrij eiland in de Zuidzee.

En tenzij je ‘Jennifer Aniston’ heet en/of de doekoes hebt voor een vliegtuig-met-een-douche-aan-boord (kijk dit filmpje hier) kun je jezelf het beste voorliegen dat al die bacteriën in vliegtuigen goed voor je weerstand zijn. “Was mich nicht umbringt, macht mich stärker”, zou Nietzsche zeggen. Maar ja, hij stierf dan ook drie jaar voor het eerste vliegtuig de lucht in ging.

Facebook Comments