Experts

Jungle survival tips

3min

Verdwaald in de jungle? Het kan de beste overkomen. Geen probleem. Met deze 5 tips van jungle expert Norman Mac-Intosh overleef je alles.

Onderstaande mental notes hebben we gedownload uit het brein van niemand minder dan de Surinaamse jungle-expert Norman Mac-Intosh (what’s in a name). Met hier en daar een beetje fluff van onze kant houd jij je hoofd koel:

1. Denk MacGyver.
Net als deze Amerikaanse old-school actieheld los jij problemen op met je intelligentie, vindingrijkheid en geïmproviseerde gadgets. Te weten: een mes en aansteker (om vuur te maken na regen) en een naald. Norman: “Je kunt namelijk navigeren met de zon of de sterren maar je kunt ook een naald in een blad met water laten drijven, dan wijst die als een kompas naar het magnetische noorden.” Die weg volg je om te voorkomen dat je geen rondjes loopt en uiteindelijk zul je zo echt een keer uit de jungle moeten geraken. Aan alles komt een einde immers.

2. Je natje en je droogje.
Norman: “Lianen bevatten veel water. Die kun je doormidden snijden en eruit drinken.” Dat zagen we Tarzan nooit doen in de films. Heb je honger? Volg het Monkey-dieet (niet te verwarren met Monkey Chow Diet, zeg maar de voorloper van Soylent). Monkey see, monkey do. “Jij gaat eten wat de apen eten. Alle apen – de brulaap uitgezonderd – eten bessen en vruchten die wij ook kunnen eten”, aldus onze jungle expert. Mocht er echt niks smakelijks tussenzitten, koop dan voor vertrek alvast deze hightech app en sla een voorraadje in van deze food-inhalers, die smelten tenminste niet in de hitte.

3. Duik terug in je kindertijd en ga sjouwen en bouwen.
Norman: “Maak een hut om je te beschermen tegen regen of kou. Maak vuur om slangen en wilde beesten weg te houden.” Als je heel erg goed naar Dr. Freek Vonk hebt gekeken vang je er eentje en leg je ‘m op de BBQ.

4. Doe als Hans en Grietje.
“Maak markeringen. Door bijvoorbeeld takken en struiken af te breken, of het aanbrengen van oriëntatiepunten. Zo voorkom je dat je in hetzelfde gebied in cirkels blijft rondlopen. Door de markeringen weet je dan dat je hier al bent geweest en dus de andere kant op moet,” legt Norman fijntjes uit.

5. Het spinnen-principe.
“Voor luipaarden en poema’s hoef je niet bang te zijn: die horen jou al van kilometers afstand, en zijn waarschijnlijk banger van jou dan jij van hen. Je grootste vijand: Paniek! Als je in paniek raakt, kun je niet meer helder denken. Je wordt bang en angst maakt zich van je meester. Probeer hoe dan ook rustig te blijven. Je moet namelijk rustig en helder zijn om scherp te blijven en doordacht te handelen.”

Dus luister naar Norman de jungle expert slash zen instructeur: adem diep in- en uit, pas bovenstaande tips toe, en vertrouw erop dat je de weg terug weer zult vinden.

 

Facebook Comments